WESTKNOLLENDAM - Een automobilist met een slok op heeft in de nacht van zondag op maandag een uiterste krachtsinspanning geleverd om uit handen van de politie te blijven. Uiteindelijk bleek al zijn moeite tevergeefs en werd hij in de boeien geslagen.

Rond 01.00 uur zag een automobilist hoe een medeweggebruiker op de Verlengde Stellingweg in Oostzaan een lantaarnpaal uit de grond reed. De getuige besloot 112 te bellen en de brokkenpiloot te volgen. Nabij de jachthaven en de voetbalvereniging aan de Piet Kuiperlaan in Westknollendam stapte hij uit zijn zwaar beschadigde auto.

Toen een agent in burger poolshoogte nam bij het voertuig, zag hij van achter een nabijgelegen woonwagen een man tevoorschijn komen. Toegesnelde geüniformeerde agenten sommeerden hem zich over te geven, maar in plaats zich in te laten rekenen, sprong hij het water in.

Eilandje
Het bleek het begin van een 'ware triatlon', schrijft de politie Zaanstreek op Facebook. "Nadat de man een nat pak had gehaald, waande hij zich Ronaldo en rende een voetbalveld over." Hij verschanste zich op een eilandje bij de sportvelden van Blauw-Wit, en probeerde zich daar te verschuilen achter een boom. Nadat hij was gezien, staakte hij zijn vluchtpoging.

Maar zelfs nadat de opgeroepen brandweer hem met een ladderwagen van het eilandje had gehaald, bleef hij de politie tegenwerken. Omdat hij weigerde mee te werken aan een bloedproef, zal hij de 'hoogst mogelijke straf voor rijden onder invloed krijgen'. Ook zal de man zich moeten verantwoorden voor het doorrijden na een aanrijding. Zijn rijbewijs is in beslag genomen.