ALKMAAR - De rechtbank Noord-Holland heeft een 26-jarige man veroordeeld voor het oplichten en bestelen van twee oudere slachtoffers in 2022 in Wormerland en Den Helder. De man deed zich samen met een aantal medeverdachten voor als bankmedewerker of politieagent en wist zo pinpassen en pincodes te bemachtigen. Vervolgens werd er geld van de rekeningen gepind. De man heeft 18 maanden cel gekregen, waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Daarnaast moet de man een schadevergoeding aan de slachtoffers betalen.


Babbeltruc

De verdachte heeft twee alleenwonende slachtoffers van 66 en 86 jaar opgelicht en bestolen. Dat gebeurde op 17 februari 2022 in Wormerland en op 9 augustus 2022 in Den Helder. De werkwijze was steeds dezelfde.

Eerst werd het slachtoffer gebeld door een 'bankmedewerker' met de mededeling dat fraudeurs uit waren op de bankrekening van het slachtoffer en dat uit veiligheid iemand van de bank of de politie langs zou komen om de pinpas op te halen. Kort daarna verschenen bij de woning van het slachtoffer een of twee personen die zich voordeden als bankmedewerker of politieagent en die zo pinpassen en pincodes van het slachtoffer wisten te bemachtigen. Vervolgens werd met de pinpassen geld gepind, in totaal voor ruim 8.000 euro. Bij een van de slachtoffers zijn ook nog twee dozen met sieraden buitgemaakt, ter waarde van 14.000 euro.

Oordeel rechtbank

De rechtbank is van oordeel dat de verdachte en zijn medeverdachten nauw en bewust hebben samengewerkt, en dat hun rollen inwisselbaar waren. De rechtbank veroordeelt de verdachte daarom als medepleger van beide oplichtingen en diefstallen. Het zijn ernstige feiten. De verdachte heeft op doortrapte wijze het vertrouwen gewonnen van de slachtoffers en zo hun pinpassen en pincodes bemachtigd en ze vervolgens bestolen. De rechtbank rekent het de verdachte aan dat de oplichting bij de slachtoffers thuis heeft plaatsgevonden, een plek bij uitstek waar zij zich veilig moeten voelen.

Schadevergoeding

Naast de opgelegde gevangenisstraf moet de verdachte aan de slachtoffers een schadevergoeding betalen van in totaal ruim 10.000 euro. Het gaat niet alleen om vergoeding van de gepinde bedragen en de gestolen sieraden, maar ook om vergoeding van de geleden psychische schade. De sieraden waren erfstukken en van grote emotionele waarde voor het slachtoffer. Dit bepaalt mede de hoogte van de schadevergoeding.

De medeverdachten moeten zich eventueel op een later moment verantwoorden voor de rechtbank.