Driebergen, Zaandam - De politie heeft dinsdag 2 april op de A7 bij Zaandam een 45-jarige vrouw en twee mannen van 46 en 50 jaar oud, zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. Ze worden verdacht van heling of diefstal van goederen uit winkels. De spullen, onder andere thermostaatkranen, en de auto zijn in beslag genomen.

Medewerker van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid zagen omstreeks 14.45 uur een auto rijden die volgens informatie uit de politiesystemen kort geleden betrokken was bij een winkeldiefstal in Heerhugowaard. Het betrof toen de diefstal van speelgoed. Ter controle werd de auto aan de kant gezet en terwijl de papieren van de auto en de bestuurder werden gecontroleerd zag een agent achter de bestuurderstoel een grote open tas staan die gevuld was goederen in ongeopende verpakkingen. Daarop aangesproken verklaarden de inzittenden dat ze die spullen gekocht hadden maar dat ze geen aankoopbewijzen konden overleggen.

Fietsonderdelen

Bij nader onderzoek in de tas bleek het om vier thermostaatkranen en fietsonderdelen zoals klikpedalen te gaan. Alles netjes in de verpakking maar alle labels of andere verwijzingen naar winkels waren zorgvuldig verwijderd. In de kofferbak kwamen ook nog enkele goederen tevoorschijn zoals een dekbed en petjes die vermoedelijk van de Decathlon afkomstig waren. De agenten kregen het vermoedden dat de inzittenden zich schuldig maakten aan Mobiel Banditisme en hielden de drie personen aan.

De politie stelt een nader onderzoek in. Vast staat dat deze mensen de afgelopen periode ook in Duitsland en Frankrijk zijn geweest. Onderzocht wordt of ze daar ook met de politie in aanraking zijn geweest met de politie in verband met winkeldiefstal.

Wat is mobiel banditisme
De term mobiel banditisme wordt gebruikt voor internationaal rondtrekkende criminele groepen, die zich schuldig maken aan verschillende misdrijven als winkel- en ladingdiefstal, inbraak in woningen en bedrijven, oplichting, skimming en zakkenrollerij.