WORMER - De rechtbank Noord-Holland legt tbs op aan een 21-jarige vrouw voor poging tot moord. In augustus 2023 heeft zij een medewerker van de Hema in Wormer meerdere malen met een mes gestoken. De medewerker raakte hierdoor zwaar gewond. Verder moet de vrouw aan het slachtoffer een schadevergoeding betalen van ruim 67.000 euro.


Het steekincident

De middag van 3 augustus 2023 was de verdachte in de Hema in Wormer, terwijl zij een winkelverbod had. Nadat de politie haar naar buiten had begeleid, kwam zij terug. De winkelmedewerker probeerde haar tegen te houden, waarna tussen hen een worsteling plaatsvond. Vervolgens pakte de verdachte een koksmes uit een winkelschap, haalde dit uit de verpakking en ging op het slachtoffer af. Zij heeft herhaaldelijk en met kracht op het slachtoffer in gestoken.
De politie heeft de verdachte van het slachtoffer af getrokken. Het slachtoffer heeft meerdere steekwonden in haar gezicht, nek, rug en arm en een partiële dwarslaesie opgelopen.

Oordeel van de rechtbank

De rechtbank acht poging tot moord bewezen. De verdachte heeft gehandeld met voorbedachte raad. Na de eerste worsteling had zij slechts één doel voor ogen, namelijk om het slachtoffer te doden. Zij heeft het slachtoffer ernstig en levensbedreigend letsel toegebracht. Het is aan het levensreddend handelen van de politiemensen die snel ter plaatse waren te danken dat het slachtoffer het er levend vanaf heeft gebracht. Uit de vordering tot schadevergoeding en de slachtofferverklaring komt naar voren dat het slachtoffer aan de steekpartij niet alleen ernstige lichamelijke klachten heeft overgehouden, maar dat ook sprake is van psychisch letsel, dat zich uit in herbelevingen en angstgevoelens.
Ook voor de collega's van het slachtoffer en de klanten die van de steekpartij getuige waren, moet het incident een angstaanjagende ervaring geweest zijn.

De rechtbank volgt de conclusie van de deskundigen dat de verdachte door ziekelijke stoornissen niet toerekeningsvatbaar is en legt de verdachte de tbs-maatregel op. Ook moet de verdachte een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer, namelijk 40.000 euro aan immateriële schade en ruim 27.000 euro aan materiële schade.