NOORD-HOLLAND - Moet je binnenkort weer tanken? Hoeveel je precies kwijt bent aan brandstofkosten verschilt sterk per pomp. In Noord-Holland kost de goedkoopste benzine je momenteel € 1,889 per liter, terwijl je bij de duurste tankstations van de provincie tot € 2,229 per liter betaalt. Een verschil van 34 cent, wat op een volle tank van 50 liter maar liefst € 17 kan schelen. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van Petrolview.


“De afgelopen jaren is de benzineprijs al flink gestegen. Het is daarom goed om te weten wat het duurste en goedkoopste tankstation van ons land is. Met andere woorden waar moet ik wel of niet tanken”, zegt Menno Dijcks auto-expert bij Independer.

Ook grote prijsverschillen binnen dezelfde gemeente

Binnen de provincie zijn er grote prijsverschillen voor benzine, en zelfs binnen dezelfde gemeente is het vaak verstandig om de brandstofprijzen te vergelijken voordat je gaat tanken. Op lokaal niveau zijn de grootste benzineprijsverschillen te vinden in Amsterdam en Purmerend.

In beide gemeenten is er 31 cent prijsverschil tussen de duurste en de goedkoopste pompen. Kiezen voor de meest voordelige pomp binnen kan in Amsterdam en Purmerend hiermee € 15,50 schelen op een volle tank van 50 liter. Ook in Hollands Kroon (€ 15), Haarlem en Gooise Meren (beide € 14,50) zijn er grote prijsverschillen tussen de verschillende tankstations, wat op een volle tank flink wat geld kan schelen.

Hier vind je de goedkoopste benzine van Noord-Holland

Bij de pompen ‘Texaco’ en ‘De Koog’ in Purmerend en de pomp ‘Fuel Up’ in IJmuiden betaal je € 1,899 per liter benzine. Het zijn hiermee de goedkoopste stations van heel Noord-Holland. Ter vergelijking: bij de duurste benzinepompen binnen de provincie moet je voor dezelfde hoeveelheid brandstof € 2,229 afrekenen. De meest voordelige tankstations in Noord-Holland zijn als volgt:

  1. Texaco (Purmerend): € 1,899 per liter benzine

  2. De Koog (Purmerend): € 1,899 per liter benzine

  3. Fuel Up (IJmuiden, Velsen): € 1,899 per liter benzine

  4. Tango (Zaandam, Zaanstad): € 1,909 per liter benzine

  5. Makro (Amsterdam): € 1,919 per liter benzine

  6. Tango (IJmuiden, Velsen): € 1,919 per liter benzine

De peildatum voor dit onderzoek was 23 en of 24 juni

Besparen doe je door te tanken op een industrieterrein

“Het is vaak lekker makkelijk, je stopt bij een bemande pomp op de snelweg voor een kop koffie, broodje en een tankbeurt. Maar dan zijn niet alleen de snacks een extra kostenpost.

De benzine en diesel zijn namelijk vaak ook flink duurder. Het loont vaak op door te rijden naar een onbemande pomp verder van de snelweg. Vaak liggen de prijzen bij pompen bij industrieterreinen het laagst”, aldus Menno Dijcks auto-expert bij Independer.

Over het onderzoek

Voor dit onderzoek is gekeken naar de 3.093 tankstations waarvan er een tankbeurt is geregistreerd op 23 en/of 24 juni. Dat is gedaan op basis van data van Petrolview, dat is één van Europa’s grootste leveranciers van benzinepompdata.