WORMER - De kranten staan er vol mee en woningzoekenden ondervinden het aan den lijve: er zijn tekort betaalbare woningen. WormerWonen wil graag nieuwe woningen bouwen, maar dat is niet makkelijk door het ontbreken van geschikte bouwlocaties en/of milieuregels. Nieuwbouwprojecten worden behoorlijk vertraagd door pfas- of stikstofproblematiek. Voor starters blijft het voorlopig nog moeizaam om een woning te vinden.

Ook gezinnen en ouderen vinden moeilijk een passende woning. Zij willen graag doorstromen naar een eengezinswoning of juist naar een (senioren)appartement.

Het was altijd al mogelijk om met een andere huurder van woning te ruilen. In de praktijk werd hier niet vaak gebruik van gemaakt. Woningruil lijkt echter het laatste jaar door onze huurders te zijn ontdekt als een manier om aan een andere woning, meer passend bij de veranderde gezinsomstandigheden, te komen.

WormerWonen ziet de laatste jaren dat steeds meer huurders een woningruilaanbod plaatsen op haar website en dat dit ook resultaat oplevert. In 2017 plaatsten 21 huurders een advertentie voor woningruil op onze website, in 2019 38, dat is bijna een verdubbeling. Een aanbod tot woningruil blijft een half jaar op de website staan, tenzij iemand natuurlijk al eerder een huurder vindt om mee te ruilen.

In 2019 werd er bij WormerWonen twee keer van woning geruild, dus vier huurders die met elkaar ruilden, in de eerste twee maanden van dit jaar gebeurde dit al twee keer en er is nog een aanvraag in behandeling. Een mooi voorbeeld is een oudere huurder uit een eengezinswoning die onlangs heeft geruild met een gezin uit een appartementencomplex. Zo krijgt een jong gezin een woning met tuin en de senior een gelijkvloers appartement. Meer weten over woningruil? Kijk op www.wormerwonen.nl onder Ik zoek, een woning om te ruilen.