WORMER - Gemeente Wormerland is sinds begin december een AED rijker. De bewonerscommissie van appartementencomplex Zonnestaete heeft hiervoor het initiatief genomen. De AED hangt buiten aan de muur van dit appartementencomplex aan de Lijmkoker in Wormer. Burgerhulpverleners kunnen de openbare AED’s in gemeente Wormerland 24/7 gebruiken. Inwoners van de Lijmkoker die binnen een straal van 300 meter van de AED wonen, hebben een toegangscode ontvangen. Een AED is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok.


Hartveilig

Wethouder Kees van Waaijen: “Ik ben blij met het AED-netwerk en trots op de (burger)hulpverleners die snel in actie komen. Tijdig reanimeren met een AED verdubbelt namelijk de overlevingskans bij een hartstilstand. Een mooie stap naar een ‘hartveilige’ gemeente!”

Bel 112 bij een noodsituatie

Als iemand hulp nodig heeft, bel je 112. Je krijgt van de alarmcentrale duidelijke instructies wat te doen. Ze alarmeren meteen de ambulance en de burgerhulpverleners van HartslagNu. De burgerhulpverleners zijn er vaak binnen 6 minuten. Ze halen de dichtstbijzijnde AED op en starten de reanimatie met AED. Zij zijn meestal 2,5 minuut sneller ter plaatse dan de ambulance.