WORMERLAND - Energie is de laatste jaren flink duurder geworden. Dit zorgt voor een hogere energierekening bij veel huishoudens. Vanaf september zetten de gemeente Wormerland en welzijnsorganisatie WelzijnWonenPlus energiecoaches in. Deze coaches helpen inwoners die het wat minder breed hebben bij het besparen van geld op de energierekening. Met een tegoedbon kunnen zij één keer gratis energiebesparende producten kopen tot een bedrag van € 150,-.


Dinsdag 19 september is het eerste inloopspreekuur 'energiecoaches' in De Omslag, Faunastraat 68 in Wormer. Gisteren heeft wethouder Pietersma drie van de zeven energiecoaches veel succes gewenst bij de aftrap van dit mooie initiatief.

Wethouder Pietersma: 'Ik ben heel blij met onze energiecoaches. Zij staan klaar om inwoners die dit nodig hebben te helpen met advies over energiebesparing. Alle kleine beetjes helpen als je op je energierekening wilt besparen! Het beste van alles is dat het advies van een energiecoach helemaal gratis is. En het maakt niet uit of je een huis huurt of bezit.'

De energiecoach

Een energiecoach is een goed opgeleide vrijwilliger die persoonlijk advies geeft over energiebesparing bij mensen thuis. De energiecoach kan ook helpen bij het aanbrengen van eenvoudige energiebesparende producten wanneer dit zelf niet lukt. Inwoners vragen een bezoek van de energiecoach zelf aan.

Denny van Leeuwen, energiecoach: 'Ik werk als energieadviseur en kom tegenwoordig ook bij mensen thuis. Zowel in huur- als in koopwoningen. Soms schrik ik van wat ik aantref. Daarom heb ik me aangemeld als vrijwillig energiecoach: ik wil mijn medemens graag helpen met mijn kennis over energie.'

Het huisbezoek

Denny vult aan: 'Ik loop samen met de mensen door hun woning en geef meteen handige tips en advies speciaal afgestemd op hun energieverbruik. Ook kan ik helpen bij het bestellen van de energiebesparende producten. Als het bezoek is afgelopen, laat ik een formulier achter met nuttige tips en adviezen. Voor het aanbrengen van de energiebesparende producten kunnen mensen een vervolgafspraak maken. Of ik verwijs hen door naar het inloopspreekuur van WelzijnWonenPlus.

Wanneer kom je in aanmerking?

  • Inwoners van de gemeente Wormerland die de energietoeslag hebben ontvangen en inwoners van de gemeente Wormerland met een inkomen dat niet hoger is dan 140% van het minimumloon.

Zij hebben in september een brief ontvangen over het aanvragen van de energiecoach en het bestellen van de energiebesparende producten.

  • Vanaf januari 2024 kunnen alle inwoners van Wormerland een energiecoach aanvragen.

Gratis energiebesparende producten

Een huishouden kan één keer gratis energiebesparende producten kopen tot een bedrag van € 150,-. Denk bijvoorbeeld aan tochtstrippen, radiatorventilatoren of ledverlichting.

Inloopspreekuur

WelzijnWonenPlus heeft iedere dinsdag van 10.00 – 12.00 uur een inloopspreekuur waar inwoners van Wormerland terecht kunnen voor hulp bij het bestellen van de energiebesparende producten. Locatie: De Omslag, Faunastraat 68 in Wormer.

Servicepunt WelzijnWonenPlus

Voor het aanvragen van een huisbezoek van een energiecoach kunt u een email sturen naar het servicepunt van WelzijnWonenPlus: energiecoachwormerland@welzijnwonenplus.nl. Maandag t/m vrijdag zijn zij tussen 9.30 – 12.00 uur bereikbaar op telefoonnummer: 075-6419668.


Foto: v.l.n.r. Mariska de Vries (energiecoach en inloopspreekuur), Tjeerd Pietersma (wethouder), Louise Leegwater (WelzijnWonenPlus), Dominique Veerman (energiecoach en inloopspreekuur) en Denny van Leeuwen (energiecoach). Daan den Otter, Soraya Soegijarto, Pablo Calle Bouilicaud en Martin de Jongh (energiecoaches) ontbreken op deze foto