WORMER - Gisteren, 17 mei, was het de internationale dag tegen homofobie, bifobie, interseksefobie en transfobie, afgekort tot IDAHOBIT. Op deze dag vragen organisaties internationaal aandacht voor homohaat en discriminatie op grond van seksuele oriëntatie, genderidentiteit, expressie en sekse kenmerken en de sociale onwenselijkheid daarvan. Burgemeester Judith Michel schenkt aandacht aan deze internationaal erkende dag door Stichting De Zaanse Regenboog op het gemeentehuis te ontvangen.

Frankie Vos overhandigde samen met een delegatie van Stichting De Zaanse Regenboog de Zaanse Regenboogvlag aan burgemeester Michel. Ook ontving zij uit naam van gemeente Wormerland de ZaanPride jaarpin van 2022. Op deze manier toont de gemeente solidariteit met de LHBTIQ+ gemeenschap. De burgemeester en wethouders gingen in gesprek over diversiteit en inclusie. Sinds enkele jaren is er meer aandacht voor de discriminatie van biseksuele en intersekse personen en meer aandacht voor het geweld waarmee transgender personen worden geconfronteerd.

Burgemeester Judith Michel: ‘Door de regenboogvlag te hijsen, laten we zien dat we alle soorten discriminatie en haat op basis van gender, ras en seksuele voorkeur veroordelen. Ik vind het belangrijk dat wij als gemeente uitdragen dat iedereen zichzelf mag en kan zijn. Helaas is dat nog niet vanzelfsprekend voor de LHBTIQ+ gemeenschap. Door aandacht te geven aan dit onderwerp willen we de LHBTIQ+ gemeenschap steunen.’

Uitleg datum

De datum van 17 mei is ingegeven door het feit dat op die dag in 1990 de Wereldgezondheids-organisatie (WHO) homoseksualiteit officieel schrapte van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten, de International Classification of Diseases. Tot dan toe stond homoseksualiteit op die lijst als psychische aandoening te boek met alle nadelige gevolgen voor lesbische, homoseksuele en biseksuele personen. IDAHOT werd voor het eerst georganiseerd door de Canadese organisatie Fondation Émergence in 2003. Sindsdien worden er jaarlijks op 17 mei in meer dan 150 landen activiteiten opgezet door steeds meer organisaties. De dag heeft erkenning gekregen van diverse staten en overheden, ook van het Europees Parlement.