WORMER - Wethouder Harold Halewijn van gemeente Wormerland heeft donderdag, in het bijzijn van de aanwezige pers, de drie finalisten van de Opruimheld-ontwerpwedstrijd onthuld. Bij de Beschuitstoren in Wormer toonden de drie finalisten - leerlingen van de Eendragt, ICBS WormerWieken en De Eigen Wijs – hun ontwerp aan de wethouder. De drie winnende ontwerpen zijn te bekijken op www.jouwschonestad.nl/wormerland. Bewoners, vrienden en familie kunnen vanaf vandaag stemmen op hun favoriete ontwerp, tot uiterlijk maandag 19 april.

Begin dit jaar zijn circa 1000 kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 12 jaar van basisscholen in Wormerland uitgedaagd om een Opruimheld tegen zwerfafval te bedenken en te ontwerpen. De wedstrijd is georganiseerd in opdracht van de gemeente Wormerland. Er is een beroep gedaan op de jeugd omdat uit onderzoek van het CBS blijkt dat de helft van alle jongeren milieuvervuiling als het grootste probleem ziet. Kinderen leveren een bijdrage door zelf mee te denken met de opzet van de campagne.

De drie ontwerpen waarop kan worden gestemd zijn van Jinaan (klas 5b, De Eendragt), Charlie (groep 4, ICBS de WormerWieken) en Mara (De Eigen Wijs). Jinaan ontwierp een opruimrobot waarvan de handen stofzuigers zijn, en de voeten bezems. De scherpe tanden in zijn mond vermalen het afval dat hij opruimt. In het ontwerp van Charlie staat de opruimheld ‘Plecman’ centraal, die is voorzien van een magische hand met verschillende opruimstanden. Mara, de derde finalist, ontwierp ‘Zwerfkattie, je opruimmattie’. Zwerkattie heeft een speciale afvalgrijper waarmee hij rommel oppakt en in de vuilnisbak gooit.
De uiteindelijke winnaar ziet dit voorjaar zijn of haar creatie uitgewerkt in een echte mascotte. De Opruimheld wordt de belichaming van de gemeentelijke zwerfafvalcampagne. Wethouder Harold Halewijn van Wormerland: “Het enthousiasme waarmee de kinderen te werk gaan is aanstekelijk en toont aan dat het onderwerp leeft. Het is duidelijk dat de basisschoolleerlingen allemaal hun beste beentje voor willen zetten voor een schonere leefomgeving. Wij kijken er enorm naar uit om het winnende ontwerp te verwezenlijken en hét gezicht te maken van deze noodzakelijke zwerfafvalcampagne.”

De ontwerpwedstrijd heeft als doel het groeiende zwerfafvalprobleem in de gemeente onder de aandacht te brengen. De actie is uitgezet via de vijf basisscholen in de gemeente en wordt ondersteund door lokale supermarkten. Zo richt de Vomar aan de Kemphaanstraat een galerij in waar de finalisten van de tekenwedstrijd een plek krijgen. Het winnende ontwerp wordt daadwerkelijk uitgewerkt en ingezet om Wormerland op regelmatige basis op te ruimen. Bovendien krijgt de winnaar een Nintendo Switch cadeau.