WORMER - Op woensdag 11 december werden passerende fietsers staande gehouden op de Bordwalserstraat door wethouder Rob Berkhout, Boa Sander Veul en Jaw Boersen van de Fietsersbond. Niet voor een bekeuring, maar voor een vriendelijke controle in het kader van de ‘Ik val op!’ campagne van Veilig Verkeer Nederland. Boodschap: laat je fietslicht zo snel mogelijk maken. Want opvallen, redt mensenlevens.

Laat je fietslicht maken

Rob Berkhout: “Ik zet mij in voor het verbeteren van de verkeersveiligheid in Wormerland. Goede verlichting op de fiets is onmisbaar, zeker nu het lang donker is buiten. Daarom sta ik hier samen met onze BOA en de Fietsersbond om mensen bewust temaken om op te vallen in het verkeer.”

Laat je licht bij de fietsenmaker maken!

Vooral fietsers zijn kwetsbaar in het donker. Een werkend fietslicht - zowel voor als achter - zijn vereist. De politie mag een fietser zonder licht ook bekeuren (de boete bedraagt € 55,-). Fietsverlichting kan aan de fiets bevestigd zijn, maar ook losse lampjes zijn toegestaan. Veilig Verkeer Nederland is voorstander van 'vaste' fietsverlichting.

Wat mag?

Hieronder lees je de belangrijkste regelgeving over fietsverlichting:
• Wit of geel licht voor
• Rood licht achter
• De verlichting schijnt recht vooruit en achteruit
• De lampjes mogen niet knipperen
• Losse lampjes mogen wel, maar moeten goed zichtbaar zijn en voldoende schijnen.

Wanneer je fietsverlichting niet in orde is, kun je een boete van € 55,- krijgen.

Meer informatie vind je op de website keurmerk fietsverlichting.