WORMER - Dat iedereen stappen kan zetten om te verduurzamen en daarmee de doelstellingen om de CO2-reductie te halen, bewijst Jan van Baak, bewoner van een doorsnee rijtjeshuis in Wormer. Hij werkt al enige jaren, stap voor stap toe naar een aardgasloze woning en op 24 april zette hij de laatste stap in de uitfasering met het verwijderen van de cv-ketel en het aansluiten van een warmtepomp die voor de gehele warmtevoorziening, zowel verwarming als warm water, in de woning gaat zorgen.

Bijzonder aan de warmtepomp van Van Baak is dat deze niet in de tuin geplaatst is, maar aan het dak is gehangen. De geluidsproductie van de dakunit bedraagt 35 dB(A) en voldoet hiermee ruimschoots aan de strenge eisen m.b.t. geluidsoverlast die op de erfgrens niet meer dan 40 dB(A) mag zijn. Na plaatsing van de dakunit is het voor de installateur eenvoudig om de huidige CV ketel over te zetten naar de warmtepomp. De binnen- en buitenunit worden namelijk vlak bij elkaar op korte afstand van de huidige CV ketel geplaatst. Eerder die week zijn er twaalf zonnepanelen op de kopgevel van de hoekwoning geplaatst. Deze hangen verticaal tegen de gevel aan. Met de veertien panelen die al op het dak liggen is ‘nul op de meter’ nu zo goed als een feit.

Wethouder Harold Halewijn waardeert het dat mensen zelf het initiatief nemen om hun woning te verduurzamen en niet afwachten tot de gemeente het voortouw neemt. ‘Jan van Baak laat zien dat je heel goed innovatieve ideeën kunt uitvoeren in een doorsnee rijtjeshuis. Ik hoop dat zijn voorbeeld navolging krijgt.’

Jan van Baak laat weten dat hij dit najaar tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route zijn huis openstelt om mensen te laten zien hoe hij het heeft aangepakt. Op Facebook staat een fotoverslag van de werkzaamheden.