WORMERLAND - Leerlingen van openbare basisschool 'De Eendragt' in Wormerland hebben vandaag de laatste hand gelegd aan hun ontwerpen van de 'opruimheld' tegen zwerfafval.


De gemeente daagde eerder dit jaar de bijna duizend kinderen van Wormerlandse basisscholen uit deze opruimheld te bedenken en ontwerpen. De ontwerpwedstrijd heeft als doel het groeiende zwerfafvalprobleem in de gemeente onder de aandacht te brengen. Kinderen kunnen nog tot 20 maart online hun ontwerp inleveren via het e-mailadres opruimheld@jouwschonestad.nl.

Drie finalisten krijgen in april een galerij in de Vomar aan de Kemphaanstraat. Vanaf 1 april kan er via de speciale campagnewebsite op de finalisten worden gestemd. Het winnende ontwerp wordt daadwerkelijk uitgewerkt tot een levensgrote mascotte die na deze zomer wordt ingezet om Wormerland op regelmatige basis op te ruimen. De winnaar krijgt een Nintendo Switch cadeau.

Ook kinderen die nog niet zo goed kunnen tekenen, maken kans op de prijs. Zij kunnen een speciaal ontworpen Opruimheld-kleurplaat van illustrator Sasa Ostoja downloaden op de campagnewebsite; https://jouwschonestad.nl/.

De gemeente Wormerland betrekt kinderen actief bij de campagne, omdat uit onderzoek van CBS blijkt dat de helft van alle jongeren milieuvervuiling als het grootste probleem ziet. De zwerfafvalproblematiek en bescherming van de eigen leefomgeving maken hier een wezenlijk onderdeel van uit. Kinderen in Wormerland leveren een bijdrage door zelf mee te denken met de opzet van de campagne.