WORMER - Burgemeester Judith Michel en wethouder Rick Ossendorp onthulden dinsdagmiddag 23 mei het herstelde kunstwerk aan de Jan Houtmanhof in Wormer. Dit kunstwerk is in de jaren '80 gemaakt ter herinnering aan acht inwoners van Wormer die in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol hebben gespeeld. Het bestaat uit een centrale bakstenen zuil, bekleed met keramiek. Daaromheen acht kubusvormige elementen met de namen van deze mensen.

Het verhaal achter elke naam

Burgemeester Michel stond stil bij het verhaal achter elke naam. Jan van Hinte, Wim Binken, Jan Houtman, Jan Kuiper, Kees Jongens, Jan Kamp, Jan Allan en Wim van de Kapelle. Als eerbetoon werd een roos gelegd op de elementen rondom de zuil. De kleinkinderen van Wim Binken die aanwezig waren, vinden het mooi dat we dit blijven herdenken. Hun opa was arbeider bij papierfabriek Van Gelder en was aangesloten bij de Landelijke Onderduikers organisatie LO. Hij hielp onderduikers aan bonkaarten en nam zelf ook onderduikers in huis.

Bijdragen

De kunstenaars Reinier den Adel en Klaas de Boer werden geïnterviewd door Wethouder Rick Ossendorp. Ze vinden dat het kunstwerk prachtig gerestaureerd is door de firma’s Kunstwacht en Van Sabben tegelwerken.

Ossendorp ging ook in gesprek met de heer Langenberg en mevrouw Treffers. Zij vertegenwoordigen de buurtbewoners die vorig jaar actie hebben ondernomen. Toen zij de schade ontdekten hebben zij de gemeente ingeschakeld, de afgebroken delen bewaard en het kunstwerk met paardendekens afgedekt en beschermd.

Tot slot bedankte burgemeester Michel alle betrokken partijen. Michel: ‘We zijn er trots op dat de buurtbewoners zorg hebben gedragen voor het kunstwerk en monument in hun wijk. Fijn om te zien en te horen hoe de mensen zich verbonden voelen met deze plek. Bedankt aan iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan het in ere herstellen van dit prachtige kunstwerk.’

Na afloop werden foto’s gemaakt in dezelfde setting als bij de opening eind jaren ‘80.