WORMERLAND - Elk jaar, in het tweede weekend van september, openen duizenden monumenten in heel Nederland gratis hun deuren voor het publiek. Ook in Wormerland ben je bij een aantal monumenten van harte welkom!


De 37e editie van Open Monumentendag vindt plaats in het weekend van 9 en 10 september 2023. Fiets van Oostknollendam via Wormer en Jisp door naar Neck/Wijdewormer. Bezoek de deelnemende locaties en ontdek de verhalen achter de monumenten. Zo snuif je zomaar een stukje geschiedenis op over jouw eigen dorp.

Wat is er allemaal te zien

Stichting Historisch Oostknollendam toont in Pakhuis Koningsbergen ‘twee exposities in één’ over meubelmaker Gerrit de Groot en DUBDAM. Fiets door naar de Veerdijk en kijk rond in Pakhuizen Waal, Maas en Schepel. Loop in de Schepel ook door naar de zolder voor een bezoek aan het Zaans Medisch Museum. Dan rijd je door naar de Engewormer. Iedereen kent wel dat leuke houten huisje aan de Bartelsluis, Amantes Amentes. Daar mag je op 9 september aanbellen. Janny en Frans vertellen graag over de geschiedenis van het huisje en hoe ze het helemaal duurzaam hebben gerenoveerd. Ook in het oude raadhuis, nu woonhuis, aan de Dorpsstraat in Wormer mag je binnenkijken. Marcel en Suzanne vertellen hoe het is om in een monument uit de Gouden Eeuw te wonen.

Bij Café Groos en in theater De Kaasfabriek organiseert Historisch Genootschap Wormer een themadag ‘Levend Verleden Wormer’, met een boekpresentatie, historische films en er worden verhalen verteld. Op deze dag wordt een oud bijzonder vaandel van TOGIDO (Tot Ons Genoegen Opgericht), de oudste Kolfclub van Nederland, onthuld. Dit vaandel is in 1907 gemaakt en krijgt na Monumentendag 2023 een mooie plek in Het Moriaanshoofd. Kolfclub TOGIDO Wormer bestaat dit jaar 150 jaar en ter ere van dit jubileum verzorgen zij de hele dag kolflessen en kolfdemonstraties in Het Moriaanshoofd. Iedereen is welkom om zelf even de kliek ter hand te nemen en het edele kolfspel te beoefenen. Uiteraard na uitleg hoe dit spel wordt gespeeld.

Je mag rondkijken in meelmolen de Koker. De molenaarsvrouwen bakken daar voor alle bezoekers pannenkoeken en zolang de voorraad strekt krijg je ook een zakje duurzaam pannenkoekenmeel mee. Dan kan je thuis ook pannenkoeken bakken!

Ook de kerken in Wormerland openen hun deuren. Je kunt voor een rondleiding terecht in de Maria Magdalenakerk en de Nieuwe Kerk in Wormer en ook de Jisperkerk zet de deuren open voor publiek. Wie ook het raadhuis in Jisp wil bezichtigen kan zich melden in de Jisperkerk.

De Stichting Cultuurhistorie Wijdewormer doet dit jaar voor het eerst mee met een tentoonstelling van historische voorwerpen uit de Wijdewormer en een boekenmarkt in het pand naast La Storia, Neck 17.

Openingstijden monumenten

Niet alle monumenten zijn op beide dagen open. Kijk op onze website (bit.ly/omdwl) voor meer informatie en openingstijden.