Wethouder Tjeerd Pietersma: ‘Mensen blijven langer zelfstandig wonen. Door ouderen te wijzen op relevante, beschikbare ondersteuning en ze in de huisbezoeken te vertellen over allerlei sociaal maatschappelijk activiteiten, kunnen we problemen voor zijn. Door het persoonlijke contact kunnen de vrijwilligers eenzaamheid voorkomen. Zo maken we het leven samen mooier en waardevol. Huisbezoeken zijn een mooi voorbeeld van maatschappelijke ondersteuning. Ze zorgen ervoor dat mensen zorg, plezier en aandacht ervaren’.
Wat is een preventief huisbezoek?
Bij een preventief huisbezoek gaat een vast team van vrijwilligers van WelzijnWonenPlus langs bij tachtigjarigen uit Wormerland. Ze informeren hen in een informeel gesprek over alle praktische hulp en ondersteuning die er in de gemeente is. Door de ouderen vroegtijdig over allerlei voorzieningen te vertellen, weten ze waar ze terecht kunnen als ze meer hulp en ondersteuning nodig hebben. Zo krijgen ze uitleg over het aanvragen van ritjes met de wijkbus, de boodschappendienst, maar ook de voorzieningen voor mantelzorgers zoals het mantelzorgcafé, Stichting MOE en het Buitenhuis. Ook sociale activiteiten zoals de wekelijkse koffieochtend in De Omslag, georganiseerde wandelingen en creatieve workshops van Scwo in De Westertil komen aan bod. Als het nodig is, wordt een bezoek van een consulent voorgesteld.
Uitdagingen waar ouderen mee te maken krijgen
In 2022 hebben 67 inwoners een huisbezoek ontvangen. De belangrijkste punten die ouderen noemen bij deze preventieve huisbezoeken:
30 % ervaart problemen met het naar buiten gaan door lichamelijke problemen
38% ervaart beperkingen bij het zelfstandig functioneren
Bijna 30%
kan zelf geen huishoudelijk werk meer verrichten
70% kan de tuin niet zelf meer volledig onderhouden
de vrijwilligers horen vaker van valpartijen met de fiets dan valpartijen in huis
het valt de vrijwilligers op dat veel ouderen ingrijpende gebeurtenissen meegemaakt hebben, zoals het verlies van partner of andere geliefde(n), of een plotselinge ziekte als een hersenbloeding of hartaanval.
Bijna 10% geeft aan vergeetachtig te zijn
Bijna 40% kan niet terugvallen op een mantelzorger
65% geeft aan dat ze iets missen in hun sociale leven
Wethouder Pietersma: ‘We zijn als gemeente blij met de waardevolle input uit dit rapport. We nemen de signalen serieus en houden er rekening mee bij de komende beleidsplannen.