WORMER - De crisisnoodopvanglocatie aan de Spatterstraat wordt per 12 juli gesloten. Daarna krijgt de sporthal zijn oorspronkelijke functie weer terug. Hiertoe is besloten zodat scholen en verenigingen hun normale programma op hun vertrouwde locatie weer kunnen volgen.

De sporthal deed sinds begin maart dienst als crisisnoodopvanglocatie en is opgezet door gemeente Wormerland en Oostzaan samen. Deze opvanglocatie fungeerde als een hub waarbij eerste opvang werd georganiseerd voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Bijdrage vanuit gehele regio
Na de opstart is de crisisnoodopvanglocatie draaiende gehouden door de samenwerking van de gemeenten uit de regio Zaanstreek Waterland. Zo hebben alle gemeenten bijgedragen aan een goede eerste opvang. De Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland heeft hier in een latere fase een coördinerende rol in vervuld.

Burgemeester Judith Michel:’ Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, vernamen we al snel dat er veel mensen onze kant op zouden vluchten. We hebben samen met Oostzaan direct besloten om deze locatie als opvang te gebruiken. Dat dit nodig was blijkt wel uit het feit dat we 25% van alle Oekraïense vluchtelingen die naar Nederland zijn gekomen, hebben opgevangen.

Burgemeester Polak vult aan: ’Juist door zo intensief samen te werken met elkaar laten wij zien dat ook kleine gemeenten een groot verschil kunnen maken. Ik ben er trots op hoe wij als twee (buur)gemeenten de handen ineen hebben kunnen slaan om zoiets voor elkaar te krijgen.

Pauline Kauffmann (senior medewerker openbare orde en veiligheid bij OVER-gemeenten): ‘Het doel is altijd geweest om mensen een eerste goede opvang te bieden en daarna zo snel mogelijk elders te kunnen plaatsen op een plek waar zij langer kunnen verblijven. En dat is door de intensieve samenwerking met vele vrijwilligers en organisaties heel goed gelukt.’
Met het sluiten van de crisisnoodopvanglocatie kunnen scholen en verenigingen weer gebruik maken van de oorspronkelijke functie van de sporthal. Burgemeester Michel: ’meerdere scholen en verenigingen hebben hun sportactiviteiten elders moeten invullen in de afgelopen maanden. Zij hebben zich ongelooflijk flexibel opgesteld maar het is nu tijd om hen, aan de start van het nieuwe schooljaar en sportseizoen, weer in hun vertrouwde omgeving te laten sporten.’

Asielzoekers per 29 juni op andere locatie ondergebracht
De 32 asielzoekers die sinds 17 juni 2022 in de noodopvang in Wormer verblijven, zijn inmiddels door het COA overgebracht naar een andere opvanglocatie in Nederland. Hiermee richt de crisisnoodopvanglocatie in Wormerland zich weer voor de laatste weken op het kortdurend opvangen van Oekraïense vluchtelingen.

Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland is gemeente Wormerland en alle hulpverleners bijzonder dankbaar voor de invulling die gegeven is aan de oproep van het Rijk vanwege de schrijnende situatie in Ter Apel.