WORMER - De komst van de lente betekent ook de start van het toeristische seizoen. Om de stille en duurzame recreatie op het water te stimuleren, onthulde gemeente Wormerland afgelopen zaterdag een nieuw informatiebord en een nieuwe vaarkaart. Hierop staat het vaarroutenetwerk door het Wormer- en Jisperveld; het grootste aaneengesloten veenweidegebied van Europa.

Samenwerking

Gemeente Wormerland en woningcorporatie WormerWonen werkten samen om dit mogelijk te maken. WormerWonen is zeer verguld met de nieuwe vaarkaart: ‘In 2012 gaven wij de inwoners van Wormerland een kanoknooppuntenkaart cadeau om ons 100-jarig bestaan te vieren. Wij zijn verheugd dat we nu, 10 jaar later, opnieuw een bijdrage hebben mogen leveren aan een prachtige mogelijkheid tot plezier en ontspanning in ons eigen Wormerland!’ Wethouder Jeroen Schalkwijk onthulde zaterdag 11 maart het nieuwe informatiebord bij kanovereniging de Zwetplassers, die blij zijn met deze extra aandacht voor het kanoën... Wethouder Schalkwijk: ‘Het vaarroutenetwerk door het Wormer- en Jisperveld is uniek en heel uitgebreid. Het is er geweldig varen met een kano of bootje, maar je moet wel de weg weten. Met de nieuwe routekaart bieden we mensen deze informatie.’

Kanovaren

Al 85 jaar kun je kanoën op het Wormer- en Jisperveld bij kanovereniging De Zwetplassers. De vereniging verwelkomt graag nieuwe enthousiastelingen. Elke vrijdagavond ben je welkom om je aan te sluiten. Vind je het leuk om eens een toertocht te maken? Op 24 juni 2022 wordt het Toerweekend georganiseerd. Kijk voor meer informatie op https://www.zwetplassers.nl/.

Natuur ontdekken

De nieuwe vaarkaart biedt iedereen de kans de bijzondere en mooie natuur in Wormerland te ontdekken. Het bruist in het gebied van het leven. Het Wormer- en Jisperveld is de broedplek voor veel weidevogels. Daarnaast komen ook vogelspotters graag naar deze plek om roofvogels zoals de buizerd, slechtvalk of kiekendief te spotten. De plek is niet alleen geliefd onder vogel- en natuurliefhebbers. Het Wormer-en Jisperveld is ook in trek vanwege de eindeloze mogelijkheden voor recreatie in de natuur en op het water. Met een bootje, kano of sup bekijk je het gebied vanaf het water.

Van knooppunt naar knooppunt

Op de vaarkaart staan twee routenetwerken aangegeven, de rode route geeft het kanoroutenetwerk aan, de witte het sloepennetwerk. Via de knooppunten op de kaart kun je diverse routes uitstippelen langs boerenslootjes, weilanden en rietkragen. Bij elk knooppunt maak je een keuze in welke richting je wilt gaan. Ook laat de kaart zien waar je moet zijn voor een kopje koffie of thee en waar je kunt aanmeren voor bijvoorbeeld een picknick of rustmoment in de natuur.

Weidemolentjes

Op de kaart is speciale aandacht voor de tientallen kleine molentjes die je overal in het veld tegenkomt. Deze houten en ijzeren ‘weidemolentjes’ staan te pronken in het landschap. Ze lijken er neergezet voor de compositie van je foto, maar hebben ook anno 2022 nog een belangrijke taak. Ze zijn nog steeds van groot belang voor het in standhouden van het waterpeil in het veenweidegebied. De molentjes malen op windkracht het teveel aan water uit de kleine slootjes weg. Op deze manier blijft het gebied zoals het is, anders zou het veranderen in laagveenbos en dat is weer slecht voor de vogels die hier broeden. De molentjes zijn daarom nog steeds noodzakelijk voor het behoud en beheer van dit eeuwenoude en typische Hollandse veenweidelandschap. In het kader van het thema ‘Ode aan het landschap’ van het Nederlands Bureau voor Toerisme (NBTC) is nationale en internationale aandacht voor de vorming van het Nederlandse landschap en de rol die deze weidemolentjes hierin spelen.

Gratis vaarkaart

De vaarkaart is te downloaden op www.zaans.nl/wormerland. De kaart is ook gratis af te halen bij de Zaanstore VVV in Zaandam en op het gemeentehuis van Wormerland.