WORMER - Maandag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. In 1911 werd de Vrouwendag voor het eerst internationaal gevierd. Op deze dag is er speciale aandacht voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Discriminatie op basis van geslacht zou niet meer mogen anno 2021, maar gelijkheid in rechten zijn nog steeds niet vanzelfsprekend.


Interviews

Judith Michel, burgemeester van Wormerland: “Als vrouw, burgemeester en portefeuillehouder anti-discriminatie en diversiteitsbeleid, is de Internationale Vrouwendag voor mij een goed moment om in gesprek te gaan met vier vrouwen die ieder op hun eigen manier het verschil maken in en voor Wormerland.”

Deze vrouwen zijn door de burgemeester geïnterviewd: Mireille de Klerk - wijkagent | Trees Korver - (oud)kantoordirecteur ABN AMRO & Jisp-ambassadeur | Anja Meijer en Sandra Bakker- café Groos

Mireille de Klerk

Mireille de Klerk werkt sinds 2005 bij de politie en is sinds 1,5 jaar een van de wijkagenten binnen de gemeente Wormerland.

Hoe kijk je aan tegen Internationale Vrouwendag en is deze dag vandaag de dag nog nodig?
“Ik ben zelf niet echt bezig met de positie van vrouwen. Ik kom ook uit een generatie waarin de gelijkwaardigheid van man en vrouw meer een gegeven is. Ik zie het zelf dan ook als iets volkomen normaals dat vrouwen en mannen beiden vertegenwoordigd zijn op allerlei posities. Toen ik bij de politie begon was de balans tussen vrouwen en mannen overigens wel anders. Nu is het veel meer in evenwicht en is bijvoorbeeld het grootste deel van onze eenheidsleiding Noord-Holland vrouw.”

Vind je het belangrijk dat er binnen de politie zowel vrouwen als mannen werken?
“Ja, heel belangrijk. We nemen allemaal onze eigen sterke punten mee. Als we die bundelen, dan halen we het beste resultaat. Waarin mannen en vrouwen verschillen? Ja, uiteindelijk verschilt dat per mens, maar in mijn ervaring zijn mannen vaak sterk in het analyseren van gegevens en betrekken vrouwen vaak de context, onderlinge relaties en achtergronden in hun aanpak.”

Hoe ben je bij de politie terecht gekomen en wat vind je leuk in je werk?
“Ik wist al op de middelbare school dat ik graag bij de politie wilde. Toen ben ik de opleiding gaan doen. Het allerleukste in het werk vind ik de afwisseling en het persoonlijke contact met mensen. Je komt in zoveel verschillende situaties waarin je echt iets voor een ander kan betekenen. Als wijkagent bied je vaak ook een luisterend oor en werk je samen met allerlei andere organisaties om problemen aan te pakken.”

Kijk je als agent anders naar de wereld?
“Ja, dat denk ik wel. Het werk laat je nooit helemaal los. Waar dat in zit? Vooral in hoe ik naar mensen en hun gedrag kijk. Je bent eigenlijk getraind om nieuwsgierig te zijn en gedrag te analyseren. Daardoor voel en zie ik ook in mijn vrije tijd vaak dingen die anderen niet zien.”

Hoe ervaar je het contact met de inwoners van Wormerland?
“Bewoners in Wormerland zijn heel open en ook erg beleefd. De mensen staan ons graag te woord. Ik voel me ook vaak erg gewaardeerd. Veel mensen kennen elkaar en de lijnen zijn kort. Daardoor hoor ik ook vaak terug hoe inwoners ons handelen ervaren hebben. Ja, ik vind het erg plezierig om in Wormerland wijkagent te zijn.”

Trees Korver

Trees Korver

Trees Korver was jarenlang kantoordirecteur bij ABN AMRO. Nadat ze gestopt was met werken, werd ze o.a. actief in de contactcommissie Jisp en startte ze het blad, de website en Facebookpagina Ons Dorp Jisp.

Hoe kijk je aan tegen Internationale Vrouwendag en is deze dag vandaag de dag nog nodig?
“Ja absoluut. Ik vind dat het nog niet goed genoeg gaat met de emancipatie van vrouwen. Vrouwen zijn bijvoorbeeld ondervertegenwoordigd in de politiek. Ik doe zelf veel vrijwilligerswerk en zit in besturen. Daar kom ik over het algemeen ook meer mannen dan vrouwen tegen. Ik vind het bovendien belangrijk dat vrouwen onafhankelijk zijn van hun man.”

Wat was de reden dat je Ons Dorp Jisp hebt opgericht?
“Jisp is zo’n prachtig dorp, ik wilde het dorp graag op de kaart zetten. Ik vind het leuk om iedereen te vertellen over de verhalen en gebeurtenissen in Jisp. Als trouwambtenaar vond ik het ook leuk om de huwelijkslocaties in Jisp te promoten. Ik wandel graag door het dorp en onderweg spreek ik veel mensen. Ha ha, als een razende reporter breng ik iedereen vervolgens op de hoogte.”

Welke rol speelt Ons Dorp Jisp binnen het dorp?
“Juist nu in coronatijd is het belangrijk. Ons dorpshuis is dicht en de verenigingen hebben bijna geen activiteiten. Veel oudere mensen raken eenzaam omdat er weinig contact mogelijk is. Bewoners vragen mij ook om nieuwe verhalen, ze kijken vaak elke dag of er weer iets nieuws op de website staat. We missen alle activiteiten, waar zoveel bewoners actief in zijn. En dat zijn er normaal heel veel! Wist je dat Jisp ook een nudistenvereniging heeft? Ik weet daar het fijne niet van, maar het bestaat wel. Voor de grap ben ik samen met een vriendin een keer uitgekomen voor de nudistenvereniging bij het verenigingsklaverjassen.”

Waar raak je door geïnspireerd?
“Dat zijn de nieuwe projecten. Wat nieuws opzetten, samen met anderen. Met de Oudheidkundige Commissie Jisp gaan we ons bijvoorbeeld verdiepen in de huizen die vroeger op het Weiver stonden. Daar word ik blij van.”

Heb je nog tips voor vrouwen?
“Jazeker! Pak veel nieuwe dingen op. Dat is een verrijking voor jezelf. Investeer in je eigen ontwikkeling. Ik ga mij bijvoorbeeld opgeven voor een webinar ‘De kracht van de vrouwelijke intuïtie’, lijkt me interessant! En ik vind positiviteit heel belangrijk. Benader de wereld met een glimlach.“

Anja Meijer en Sandra Bakker

Anja en Sandra

Anja Meijer en Sandra Bakker zijn twee markante ondernemers uit Wormer. Samen bestieren zij Café Groos in het Verenigingsgebouw in Wormer.

Hoe kijk je aan tegen Internationale Vrouwendag en is deze dag vandaag de dag nog nodig?
Anja: “Deze dag heeft zeker zin. In Nederland is de positie van de vrouw natuurlijk al sterk verbeterd, maar dat geldt niet in alle landen. Het is niet voor niets Internationale Vrouwendag, ook uit solidariteit met vrouwen elders.” Sandra vult aan: “En ook in Nederland valt er nog wel wat te verbeteren. Je wordt toch nog wel eens aangesproken met “mevrouwtje”. En ook als je je mening als vrouw nadrukkelijk naar voren brengt, word je al weggezet als drammer of betweter, terwijl een man met een mening zo niet gezien wordt.”

Hoe is jullie samenwerking in Café Groos ontstaan?
Anja: ”Ik ben het café begonnen met een andere zakenpartner die ziek werd. Na een tijdje kwam Sandra langs om te vragen of ik hulp nodig had. Zo is het balletje gaan rollen.” Sandra: “Mijn vader zat in het bestuur van het Verenigingsgebouw, ik kwam hier dus vaak en voelde een enorme betrokkenheid bij dit gebouw. Vandaar dat ik graag mijn steentje bij wilde dragen. Ik ben bedrijfsjurist, dus in eerste instantie dacht ik aan administratie en financiën etc. Maar al snel was ik van alles aan het organiseren, bijvoorbeeld avonden met bandjes, singer-songwriters, dat soort werk.”

Welke ondernemerskwaliteiten moet je hebben om een onderneming als Groos te runnen?
“Het belangrijkste is denken in oplossingen en flexibiliteit. Ons team bestaat grotendeels uit vrouwen, maar dat hebben we zo van te voren niet bedacht, dat is gewoon zo gelopen. Al onze mensen houden van aanpakken. In een onderneming als Groos is het belangrijk dat je het er niet bij laat zitten, maar direct inspeelt op wat er op je pad komt.”

De coronacrisis vraagt veel flexibiliteit van jullie, hoe blijven jullie zo sterk?
Anja: “Ha ha, wij hebben ook wel af en toe een dipje hoor, we proberen elkaar af te wisselen als het om dipjes gaat. Verder houden we elkaar en het team vast. Je moet het echt samen doen. Dan lukt het ook om met creatieve ideeën te komen, zoals bijv. wandelroutes, cadeaupakketten en afhaalmenu’s.” Sandra: “We worden heel fijn ondersteund door de stichting Verenigingsgebouw en ontvangen heel veel local support. Dat is echt ongelofelijk: zo veel reacties op onze Facebookpagina van foto's met gedekte tafels en mensen die elke week weer bestellen om ons te ondersteunen, hartverwarmend.”

Hebben jullie nog tips aan vrouwen?
Anja: ”Blijf trouw aan je ideeën en breng ze tot uitvoer. Niet alles zal lukken, maar ga er voor. Ook al komt maar 1% van je dromen uit, dat is al heel wat. Ik ben net 63 geworden en ik ben nog lang niet klaar. “ Sandra: ”Wat ook belangrijk is: gewoon beginnen. Een van onze dromen was het opzetten van theater De Kaasfabriek en kijk waar we nu staan. We zijn daar apetrots op!”