ZAANSTAD - In de ochtend van 15 januari 2024 kon het verkeer voor het eerst gebruik maken van de nieuwe Zaanbrug tussen Wormer en Wormerveer.


Hiermee is het einde van de werkzaamheden in zicht. De komende maanden wordt voornamelijk nog gewerkt aan het verwijderen van de tijdelijke brug over de Zaan.

De nieuwe Zaanbrug ligt op dezelfde plaats als de voormalige brug, die in de zomer van 2022 gesloopt werd. Ook de nieuwe brug is een ophaalbrug, maar voldoet aan de technische eisen van deze tijd. De brug heeft een bredere en hogere doorvaart dan voorheen. Hierdoor kunnen schepen makkelijker de brug passeren en hoeft de brug minder vaak en minder lang open. De nieuwe Zaanbrug biedt bovendien meer ruimte aan fietsers en voetgangers wat de veiligheid ten goede komt.

Wethouders Slegers (gemeente Zaanstad) en Van Wanrooij (gemeente Wormerland) en gedeputeerde Olthof van de provincie Noord-Holland verrichtten in de vroege ochtend van 15 januari de openingshandeling, waarna het verkeer officieel gebruik kon maken van de nieuwe Zaanbrug.

Tijdelijk eenrichtingsverkeer op de Zaanbrug voor auto’s

Bij het in gebruik nemen van de nieuwe Zaanbrug, kan er geen gebruik meer worden gemaakt van de tijdelijke brug. Deze wordt de komende maanden verwijderd. Ook gaat de aannemer de kades en aansluitingen op de Zaanweg en de Lassiestraat weer terugbrengen naar de oude verkeerssituatie.

Bij het verwijderen van de tijdelijke Zaanbrug stelt de gemeente Zaanstad eenrichtingsverkeer in op de Zaanweg. Omdat de Zaanweg ter hoogte van de Stationsstraat al is afgesloten, vanwege de herinrichting van de Zaanweg, betekent dit dat het autoverkeer vanaf Wormer naar Wormerveer tot eind maart nog geen gebruik kan maken van de nieuwe Zaanbrug. Autoverkeer dat Wormer uit wil rijden, wordt geadviseerd om via de Prins Clausbrug (de N514) te rijden.

Meer informatie

Alle up-to-date informatie over de voortgang en uitvoering van de werkzaamheden aan de Zaanbrug is te vinden in de omgevings app van de aannemer: Reimert app. Met vragen over de Zaanbrug kunnen (vaar)-weggebruikers en omwonenden contact opnemen met het Servicepunt via 0800-0200 600 (gratis) of per e-mail servicepunt@noord-holland.nl. Informatie over de vernieuwing Zaanbrug is ook te vinden op www.noord-holland.nl/zaanbrug of de regionale Facebookpagina @ZaanstreekWaterland.