ZAANDAM - Zaanstad, Oostzaan en Wormerland zijn één van de elf samenwerkende gemeenten in Nederland die experimenteren met Maatschappelijke Diensttijd (MDT). Zij doen dat met het programma Local Heroes waarin jongeren een plek wordt geboden iets te doen voor de maatschappij en waar ze tegelijkertijd leren en verkennen. Een uniek programma dat sterk aan populariteit wint. De onzekerheid van studies, het niet kunnen reizen, exchanges die niet doorgaan, niet goed weten wat te doen, veel jongeren zijn op zoek naar alternatieven voor een tussenjaar of een passende tijdsbesteding. En die is er voor hen! Dichtbij huis biedt Local Heroes een afwisselend programma waarin ze uitgedaagd worden hun talenten en kwaliteiten volop te ontdekken.

Voor wie?
Het Local Heroes programma is voor jongeren tussen de 14 en 27 jaar, die gedurende 6 maanden, 20 uur per week beschikbaar zijn. Jongeren die bijvoorbeeld een tussenjaar hebben en zoeken naar een leuke en zinvolle manier om uit te zoeken wat de toekomst te bieden heeft, of werk zoeken en willen weten wat bij ze past en extra vaardigheden willen leren.

Leren door te doen en te ervaren
Jongeren doen bij Local Heroes in zes maanden tijd bijzondere ervaringen op met trainingen, workshops, activiteiten, (bedrijfs)bezoeken, gastsprekers en met MDTplekken. Het programma start met een introductie om elkaar beter te leren kennen. Vervolgens is er een inspirerend workshopprogramma om interesses, talenten en doelen te ontdekken en verder te ontwikkelen. Ook zetten ze zich bij verschillende organisaties in voor een maatschappelijk project. Zo kunnen ze van elkaar leren, ervaren ze de kracht van samenwerken en ontdekken ze waar ze goed in zijn. Het biedt een kans om ervaring op te doen en een duidelijker beeld te krijgen voor een toekomstperspectief.

Vanaf september 2020 starten nieuwe groepen
Naast dat het Local Heroes programma heel leerzaam is, is het ook gewoon heel leuk om te doen. Voor iedereen is het spannend om aan het programma te beginnen, maar het ontmoeten van nieuwe mensen, het actief bezig zijn en samen dingen te ontdekken geeft wel een heel goed gevoel. “Ik ben het niet gewend dat mensen waardering naar me uitspreken, maar dat doet me hier echt wel heel goed. Ik heb geleerd dat ik mezelf mag accepteren: het hoeft niet perfect.”” vertelt een oud-deelnemer van het programma.

Voor meer informatie en aanmelden, kijk je op: www.localheroes.tlokaal.com