SPIJKERBOOR - Naast de rondleidingen door het fort is er een tentoonstelling gemaakt door Hetta van de Schraaf-Prijs die als dochter van een fortwachter op een fort geboren werd.

In het weekend van 14 en 15 september opent Natuurmonumenten haar landhuizen, kastelen, molens, forten, boerderijen en eendenkooien voor het grote publiek.

Speciaal georganiseerde excursies en rondleidingen bieden de zeldzame kans om het cultureel erfgoed van Natuurmonumenten te bewonderen en verhalen te horen over wat er zich vroeger afspeelde achter de deuren die het grootste deel van het jaar gesloten blijven.

Appeltaart voor leden
Fort bij Spijkerboor is één van de gebouwen waar Natuurmonumenten tijdens de Open Monumentendagen extra aandacht aan besteedt. Fort bij Spijkerboor is zondag 15 september open, en dat is de laatste open dag van het seizoen voor dit fort. Er zijn de hele dag rondleidingen waarbij de gids je enthousiast vertellend langs kookketels, celblokken en oude munitiekamers leidt. Voor een rondleiding kan je je vooraf online aanmelden via www.natuurmonumenten.nl/fortbijspijkerboor. Let op, vol = vol.

Ook je kaartje om zelfstandig het fort te ontdekken met een routebeschrijving, kun je alvast online kopen.

Leden van Natuurmonumenten profiteren van een flinke korting op een rondleiding en krijgen op zondag de 15e een gratis punt heerlijke appeltaart. Lid worden kan online en ook ter plekke!

De tentoonstelling en de rondleidingen zijn ook op zondag 1 en 8 september.


Dochter van de fortwachter

Naast de rondleidingen is er een tentoonstelling gemaakt door Hetta van de Schraaf-Prijs die als dochter van een fortwachter op een fort geboren werd. Haar vader was de laatste ‘echte’ fortwachter van Fort bij Spijkerboor. De tentoonstelling geeft een kijkje in het leven tussen de vochtige muren van het fort waarin tijdens de eerste wereldoorlog 300 soldaten gelegerd waren en dat daarnaast in verschillende perioden als gevangenis werd gebruikt.

Een bezoek aan het fort is prachtig te combineren met een wandeling door het omliggende natuurgebied. Een paradijsje voor vele soorten planten en dieren. Het begint eigenlijk al bij de fortgracht die dient als een geliefde verblijfplek voor diverse soorten watervogels.