JISP - Gewapend met prikstokken en plastic zakken maakten honderd vrijwilligers vandaag op Landelijke Opschoondag het Wormer- en Jisperveld schoon. De grootste ergernis? Plastic.

"Het is toch raar? Als we in de zomer varen, zie je allemaal dode beesten liggen", zegt Bowen. Samen met zijn opa doet hij al vijf jaar mee met het opruimen van het Wormer- en Jisperveld.

"Bloedhekel aan rotzooi"
Die dode dieren drijven daar, omdat ze het verwaaide plastic opeten, legt de tiener uit. "Door het nu op te ruimen, probeer ik dat te voorkomen." Zijn opa "werkte vroeger in de plastic" en nu ruimt hij het samen met zijn kleinzoon op. "Ik heb een bloedhekel aan allerlei zwervende rotzooi. Dat komt in de natuur en dat is helemáál niet goed", zegt opa Wim.

Wim en kleinzoon halen vandaag twee keer een boot vol troep uit het natuurgebied. Dat is hard nodig volgens hen: "We moeten de mentaliteit omdraaien."

Niet alleen op het water, maar ook op het land zijn de vrijwilligers druk bezig. Burgemeester Tange van Wormerland heeft een vuilniszak vol met plastic rotzooi opgehaald. Hij is trots op alle vrijwilligers. Volgens Tange doet de gemeente zelf ook heel veel, maar is dit gebied een groot stuk grond om gemeentelijk te onderhouden. "Het begint ook bij de mensen zelf."

Op het eind van de actie blijkt hoe succesvol vandaag was: er zijn twee containers vol opgeruimd.