AMSTERDAM - Ajax heeft de achtste finales van de Europa League weten te bereiken door voor een tweede keer over Lille te zegevieren. Na de 1-2 winst in Frankrijk won de ploeg van Erik ten Hag in de Johan Cruijff Arena met dezelfde cijfers.

Ajax kwam in de openingsfase eerst goed weg toen Weah direct de vuisten van keeper Stekelenburg testte en daarna Botman na een corner de bal niet richting doel kreeg. Aan de andere kant is het wel meteen raak als koppend weet te scoren uit een vrije trap van Tadic. Toch blijft Lille voor gevaar zorgen via met name Ikoné en Weah. Kort voor rust wordt Renato naar de grond gewerkt, maar scheidsrechter Collum ziet er geen strafschop in.

Na de rust moet Stekelenburg weer in actie komen bij pogingen van Xeka en Bamba, en is ook Weah opnieuw gevaarlijk. Ten Hag grijpt in en brengt Brobbey en dat levert direct aanvallend impulsen op met kansen voor Tadic, Klaassen en Neres. Uitgerekend daaropvolgend scoort Lille vanuit een strafschop als Martinez invaller David ten val brengt en Yazici koel is vanaf elf meter. Even wordt het spannend want een volgende Franse treffer betekent verlenging, maar met nog twee minuten op de klok maakte Neres, op aangeven van Brobbey, aan alle onzekerheid een eind.

Ajax - Lille 2-1 (1-0)
15. Klaassen 1-0
78. Yazici (pen.) 1-1