WIJDEWORMER - AZ onder 18 heeft zich na het winnen van de KNVB-beker ook gekroond tot landskampioen. Zaterdagmiddag wist de ploeg van trainer/coach Jan Sierksma op het eigen AFAS-trainingscomplex in Wijdewormer de finale om de nationale titel met 2-0 te winnen van PSV. AZ onder 18 heeft daarmee niet alleen de dubbel te pakken, maar is tevens verzekerd van een ticket voor de UEFA Youth League.

AZ liet er vanaf het begin geen gras over groeien wat de intenties waren. Met aanvallend voetbal kreeg men al snel een drietal kansen via Fedde de Jong en Mexx Meerdink. Keeper Nick Schiks pareerde tweemaal uitstekend en de inzet van De Jong werd nog net voor de lijn gekeerd. Toch wist laatstgenoemde de score te doen openbreken door uit een moeilijke hoek de bal hard in het dak van het doel te schieten.

PSV kwam na die achterstand goed terug, maar zowel Tai Abed, Comenencia als Houben kreeg de bal niet langs de uitblinkende doelman Rome Jayden Owusu-Oduro. De beslissing viel vervolgens vlak voor rust toen Meerdink werd neergehaald binnen de zestien. De blonde aanvaller ging zelf achter de bal staan en schoot vanaf elf meter koelbloedig en hard de 2-0 tegen de touwen.

Na de rust bleef PSV aandringen, maar kwam men keer op keer Owusu-Oduro tegen. Aan de andere kant was De Jong dichtbij een derde AZ-treffer, maar mikte in het zijnet. Toen na zeven minuten blessuretijd het laatste fluitsignaal klonk was de vreugde dan ook groot en kon de schaal worden uitgereikt aan de AZ-talenten.

AZ O18 - PSV O18 2-0 (2-0)

15. De Jong 1-0
45. Meerdink (pen.) 2-0